Contactgegevens
Weg en Bos 80 D, 2661 GZ Bergschenhoek,
info@toegankelijkecontent.nl
Tel: 085 273 17 50
Lelystad
IJsselmeerdijk 2, 8221 RC Lelystad
Tel: 085 273 17 50

Voor onderwijsinstellingen

Toegankelijke documenten
op websites van onderwijsinstellingen

Digitale toegankelijkheid maakt voor een grote groep leerlingen het verschil om wel of niet te kunnen studeren en hun studie op tijd te kunnen afronden. Ruim 29% van de leerlingen heeft een visuele beperking en ervaart hierdoor belemmeringen. Hoe houd je rekening met deze studenten die met hun functiebeperking documenten niet digitaal kunnen lezen? Als onderwijsinstelling bent u verplicht om te zorgen voor digitale toegankelijkheid. Dit betekent dat alle studenten gebruik kunnen maken van digitale communicatiemiddelen. Deze verplichtingen zijn in wetten vastgelegd.

Wat is digitale toegankelijkheid?

Digitale toegankelijkheid gaat over online informatie en voorzieningen. Denk hierbij aan de inhoud van de website, zoals de tekst, afbeeldingen, video’s en documenten zoals pdf-bestanden. Daarnaast heeft digitoegankelijkheid te maken  met  vormgeving en techniek. De digitoegankelijkheidseisen zijn vastgelegd in technische en redactionele standaarden.

Praktisch voorbeeld van toepassing van deze standaarden, is het gebruik van screenreaders door bezoekers met een visuele beperking. Een screenreader leest de inhoud van de website voor op basis van technische en functionele standaarden. Bijvoorbeeld de volgorde van de code en meta-beschrijvingen van afbeeldingen en video’s.

Wat betekent dit voor u?

De meeste op school gebruikte online producten en leermiddelen zijn aangeschaft bij uitgevers en softwareontwikkelaars. Deze leveranciers zijn zelf verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van hun producten.

 

Bij de website van school is dat anders. Deze wordt in opdracht van de school gemaakt. Bijvoorbeeld door een communicatiebureau en/of een redactie. Mocht er iets wijzigen in de techniek of inhoud van de website, dan is het belangrijk om bij degene die de schoolwebsite onderhoudt aandacht te vragen voor digitoegankelijkheid. De school is  namelijk verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van de website.

Eisen PDF-documenten

Alle eisen die voor webpagina’s gelden zijn ook op PDF-bestanden van toepassing. De manier waarop je ze toepast wijkt wel af. Voor PDF-bestanden gebruik je vaak heel andere technieken dan voor ‘gewone’ webpagina’s.

 

Afbeeldingen in PDF-bestanden die informatie overdragen (dus niet alleen maar decoratief zijn) moeten voorzien zijn van een alternatieve tekst.

 

Als een tekst gestructureerd is, dus bestaat uit bijvoorbeeld koppen, paragrafen, opsommingen en dergelijke, dan moet je die structuur vastleggen in het PDF-bestand.

 

In PDF-bestanden kunnen links voorkomen. De gebruiker kan de link echt volgen, als deze er op de juiste manier in is gezet.

 

Het is mogelijk om een formulier in een PDF te plaatsen. Deze formulieren moeten aan alle toegankelijkheidseisen voor formulieren voldoen.

 

Voor bezoekers met hulptechnologie is het niet altijd duidelijk waar ze zijn als zij een PDF-bestand lezen. Daarom moet elke PDF een duidelijke titel hebben.

 

De toegankelijkheidseisen die gaan over de taal van een tekst gelden ook voor PDF-bestanden. Geef voor het hele bestand aan wat de taal is van de tekst.

De voordelen van ToegankelijkeContent.nl

Wat betekend dit voor u en uw organisatie.

1

Uw documenten zijn niet toegankelijk

U heeft documenten op uw website die niet toegankelijk zijn. Denk hierbij aan PDF-bestanden gemaakt vanuit Word en/of Indesign.

2

U werkt met ToegankelijkeContent.nl

U stuurt uw bestanden naar ToegankelijkeContent.nl. Wij zorgen ervoor dat al uw bestanden aan de toegankelijkheidseisen voldoen.

3

U ontvangt uw documenten retour

De opgeleverde documenten zijn 100% toegankelijk conform de wettelijke eisen en uw open documenten zijn aangepast voor hergebruik.

Testimonials

Wat klanten
over ons zeggen.

Wij waren als de gemeente Den Haag, op zoek naar een bureau die ons in korte tijd kon helpen de vele PDF’s die op www.denhaag.nl staan toegankelijk te maken. Via een zoektocht op het internet kwamen wij uit bij ToegankelijkeContent.nl.

In onze gesprekken kwamen we er al snel achter dat we te maken hadden met een partij die veel verstand van zaken heeft op het gebied van de toegankelijkheidsrichtlijnen en vormgeving, waardoor zij de problemen bij de bron konden aanpakken.

De samenwerking met ToegankelijkeContent was zeer prettig. De service snel en kundig. Het persoonlijk contact was prima. Kees is prettig in de omgang en levert zeer snel goed werk af. Ook zegt hij duidelijk waar het op staat en geeft altijd advies dat goed is voor de klant.

ToegankelijkeContent beloofde dat zij de PDF documenten die wij hen opstuurden, in de afgesproken tijd konden controleren op toegankelijkheidsproblemen en in verbeterde versie retour konden doen – ze hebben woord gehouden.

Fernand van Olphen
Gemeente Den Haag

ToegankelijkeContent heeft mij doeltreffend geholpen met alles wat ik wilde weten als vormgever van infographics op het gebied van het toegankelijk aanbieden van een PDF aan opdrachtgevers. Omdat een infographic wezenlijk anders is dan een rapport of brochure had ik nogal wat vragen over de werkwijze hiervoor. ToegankelijkeContent heeft mij eerst de algemene toegankelijkheidsstappen uitgelegd en daarna hebben we gekeken naar mijn werk en hoe ik deze stappen kan vertalen naar het toegankelijk aanbieden hiervan. Ik weet nu precies wat ik moet doen en waar ik op moet letten.

Het is prettig te weten dat je – ook nadat je de training gedaan hebt – nog iemand hebt op wie je eventueel kan terugvallen als je ergens niet uitkomt.

Kees van ToegankelijkeContent legt dingen geduldig en helder uit en luistert goed naar jouw probleem/vraag. Ik zou hem zeker aanbevelen bij andere vormgevers die met deze zelfde vraag zitten!

Imre van Buuren
Buro Marmelade

Test ons

Laat uw
document testen.

Wij testen uw document en u ontvangt van ons een rapport met aanbevelingen.

Test Toegankelijke Content
Wij gebruiken cookies om de website goed te laten werken en om volledig anoniem het gebruik van onze website te analyseren.


  AanhefDhr.Mevr.

  Voorkeur afspraaktelefoone-mail

  U wilt graag meer weten over hoe wij u kunnen adviseren
  Advies ToegankelijkeContent.nl

   U wilt graag ToegankelijkeContent.nl testen?
   Test ToegankelijkeContent.nl
   Upload uw bestand bij voorkeur een pdf-bestand (maximaal 24 pagina's). Wij zullen uw bestand controleren aan de hand van de WCAG richtlijnen. U ontvangt van ons een rapport met bevindingen en verbeteringen.


    AanhefDhr.Mevr.

    Voorkeur afspraaktelefoone-mail

    U wilt graag meer weten over het toegankelijk maken van bestaande documenten.
    Bestaande documenten ToegankelijkeContent.nl
    Vul het onderstaande formulier in en wij reageren binnen 24 uur op uw bericht.


     AanhefDhr.Mevr.

     Voorkeur afspraaktelefoone-mail

     U wilt graag meer weten wat ToegankelijkeContent.nl voor u kan betekenen.
     Afspraak maken met ToegankelijkeContent.nl
     Vul het onderstaande formulier in en wij reageren binnen 24 uur op uw bericht.


      AanhefDhr.Mevr.

      Voorkeur afspraaktelefoone-mail

      U wilt graag meer weten over het toegankelijk vormgeven van publicaties.
      Toegankelijk vormgeven ToegankelijkeContent.nl
      Vul het onderstaande formulier in en wij reageren binnen 24 uur op uw bericht.


       AanhefDhr.Mevr.

       Voorkeur afspraaktelefoone-mail

       U wilt graag meer weten over onze trainingen toegankelijk vormgeven.
       Training toegankelijk vormgeven ToegankelijkeContent.nl
       Vul het onderstaande formulier in en wij reageren binnen 24 uur op uw bericht.