Toegankelijke documenten
op websites van onderwijsinstellingen
Digitale toegankelijkheid maakt voor een grote groep leerlingen het verschil om wel of niet te kunnen studeren en hun studie op tijd te kunnen afronden. Ruim 29% van de leerlingen heeft een visuele beperking en ervaart hierdoor belemmeringen. Hoe houd je rekening met deze studenten die met hun functiebeperking documenten niet digitaal kunnen lezen? Als onderwijsinstelling bent u verplicht om te zorgen voor digitale toegankelijkheid. Dit betekent dat alle studenten gebruik kunnen maken van digitale communicatiemiddelen. Deze verplichtingen zijn in wetten vastgelegd.
Wat is digitale toegankelijkheid?
Digitale toegankelijkheid gaat over online informatie en voorzieningen. Denk hierbij aan de inhoud van de website, zoals de tekst, afbeeldingen, video’s en documenten zoals pdf-bestanden. Daarnaast heeft digitoegankelijkheid te maken met vormgeving en techniek. De digitoegankelijkheidseisen zijn vastgelegd in technische en redactionele standaarden.
Praktisch voorbeeld van toepassing van deze standaarden, is het gebruik van screenreaders door bezoekers met een visuele beperking. Een screenreader leest de inhoud van de website voor op basis van technische en functionele standaarden. Bijvoorbeeld de volgorde van de code en meta-beschrijvingen van afbeeldingen en video’s.
Wat betekent dit voor u?
De meeste op school gebruikte online producten en leermiddelen zijn aangeschaft bij uitgevers en softwareontwikkelaars. Deze leveranciers zijn zelf verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van hun producten.
Bij de website van school is dat anders. Deze wordt in opdracht van de school gemaakt. Bijvoorbeeld door een communicatiebureau en/of een redactie. Mocht er iets wijzigen in de techniek of inhoud van de website, dan is het belangrijk om bij degene die de schoolwebsite onderhoudt aandacht te vragen voor digitoegankelijkheid. De school is namelijk verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van de website.
Eisen PDF-documenten
Alle eisen die voor webpagina’s gelden zijn ook op PDF-bestanden van toepassing. De manier waarop je ze toepast wijkt wel af. Voor PDF-bestanden gebruik je vaak heel andere technieken dan voor ‘gewone’ webpagina’s.
Afbeeldingen in PDF-bestanden die informatie overdragen (dus niet alleen maar decoratief zijn) moeten voorzien zijn van een alternatieve tekst.
Als een tekst gestructureerd is, dus bestaat uit bijvoorbeeld koppen, paragrafen, opsommingen en dergelijke, dan moet je die structuur vastleggen in het PDF-bestand.
In PDF-bestanden kunnen links voorkomen. De gebruiker kan de link echt volgen, als deze er op de juiste manier in is gezet.
Het is mogelijk om een formulier in een PDF te plaatsen. Deze formulieren moeten aan alle toegankelijkheidseisen voor formulieren voldoen.
Voor bezoekers met hulptechnologie is het niet altijd duidelijk waar ze zijn als zij een PDF-bestand lezen. Daarom moet elke PDF een duidelijke titel hebben.
De toegankelijkheidseisen die gaan over de taal van een tekst gelden ook voor PDF-bestanden. Geef voor het hele bestand aan wat de taal is van de tekst.
De voordelen van ToegankelijkeContent.nl
Wat betekend dit voor u en uw organisatie.
1
Uw documenten zijn niet toegankelijk
U heeft documenten op uw website die niet toegankelijk zijn. Denk hierbij aan PDF-bestanden gemaakt vanuit Word en/of Indesign.
2
U werkt met ToegankelijkeContent.nl
U stuurt uw bestanden naar ToegankelijkeContent.nl. Wij zorgen ervoor dat al uw bestanden aan de toegankelijkheidseisen voldoen.
3
U ontvangt uw documenten retour
De opgeleverde documenten zijn 100% toegankelijk conform de wettelijke eisen en uw open documenten zijn aangepast voor hergebruik.
Testimonials
Wat klanten
over ons zeggen.












Test ons
Laat uw
document testen.
Wij testen uw document en u ontvangt van ons een rapport met aanbevelingen.
