Contactgegevens
Dorsvloerweg 371 H, 2661 MN Bergschenhoek,
info@toegankelijkecontent.nl
Tel: 085 273 17 50
Back

Maatwerk training Toegankelijke PDF maken

Training toegankelijk
PDF maken

Wil je zelf aan de slag met het maken van toegankelijke documenten vanuit Indesign en Arcrobat Pro?

Wij leveren maatwerk training op locatie of online voor grafisch vormgevers en DTP’ers van bureau’s, gemeenten en overheidsinstellingen. In 1 op 1 of in kleine groepjes leren wij ontwerpers met Indesign en Acrobat Pro, toegankelijke documenten maken die voldoen aan de WCAG2-norm voor toegankelijkheid. Na afronding van de training ontvangt u een certificaat van deelname.

Wat kan je na het volgen van onze maatwerk training toegankelijke PDF documenten maken

Na het volgen van een training over het maken van toegankelijke PDF-documenten met Indesign en Acrobat, kun je zelf professionele en toegankelijke documenten maken die voldoen aan de toegankelijkheidsrichtlijnen. Je zult meer kennis hebben over de basisprincipes van toegankelijkheid en begrijpen hoe je deze kunt toepassen op je PDF-documenten.

Je zult ook bekend zijn met de verschillende functies en tools die beschikbaar zijn in Indesign en Acrobat Pro om toegankelijke PDF-documenten te ontwerpen en vervaardigen. Dit omvat bijvoorbeeld het gebruik van alternatieve tekst voor afbeeldingen, het toepassen van correcte leesvolgorde voor inhoud, en het gebruik van tags om de structuur van het document te definiëren.

Door het volgen van onze training krijg je dus niet alleen de nodige kennis en vaardigheden om professionele en toegankelijke documenten te maken, maar ook om te voldoen aan de eisen en standaarden van toegankelijkheid.

Voordelen maatwerk training toegankelijke PDF bestanden maken

Het volgen van onze maatwerk training over het maken van toegankelijke documenten met Indesign biedt vele voordelen:

 • Verhoogde kennis: Door het volgen van deze training zul je meer kennis hebben over de basisprincipes van toegankelijkheid en begrijpen hoe je deze kunt toepassen op je PDF-documenten.
 • Verbeterde vaardigheden: Je zult bekend zijn met de verschillende functies en tools die beschikbaar zijn in Indesign en Acrobat Pro om toegankelijke PDF-documenten te ontwerpen en produceren. Dit stelt je in staat om zelf professionele en toegankelijke documenten te maken.
 • Voldoen aan standaarden: De training leert je ook hoe je kunt voldoen aan de toegankelijkheidsrichtlijnen en -standaarden, zodat je documenten toegankelijk zijn voor een breder publiek, waaronder mensen met beperkingen.
 • Efficiëntie: Je leert ook hoe je efficiënter kunt werken in Indesign en Acrobat Pro om toegankelijke PDF-documenten te produceren, wat je tijd en moeite zal besparen.
 • Maatwerk: Een maatwerk training wordt afgestemd op jouw specifieke behoeften en niveau, waardoor je de meest relevante en waardevolle kennis en vaardigheden kunt opdoen.
 • Concurrentievoordeel: Het hebben van de vaardigheden om toegankelijke documenten te maken met Indesign en Acrobat kan je een concurrentievoordeel geven bij het inschrijven van tenders voor de overheid
 • Ondersteuning: Na de training geven wij je een half jaar lang gratis ondersteuning bij het maken van toegankelijke documenten.

Kortom, een maatwerk training van ToegankelijkeContent.nl helpt je verbeteren met je vaardigheden, efficiëntie en het voldoen aan de toegankelijkheidsstandaarden.

Meest gestelde vragen

Is de maatwerk training ook echt een maatwerk training?

Ja, onze maatwerk training is echt op maat gemaakt voor jouw specifieke behoeften en wensen. Dit betekent dat de inhoud, de duur, de locatie en andere aspecten van de training worden aangepast aan hoe jij de training wilt volgen.

In onze maatwerk training maken we gebruik van je jullie eigen documenten waarmee we aan de slag gaan. Hierdoor kunnen jullie je kennis en vaardigheden beter toepassen in de praktijk, wat de effectiviteit van de training vergroot.

Al met al is een maatwerk training dus echt op maat gemaakt en biedt het het jouw de mogelijkheid om de training volledig af te stemmen op je eigen wensen.

Waarom training volgen bij ToegankelijkeContent.nl

Een maatwerk training volgen bij ToegankelijkeContent heeft vele voordelen:

 1. Je leert toegankelijke documenten maken van een trainer die uit de praktijk komt met meer dan 15 jaar ervaring.
 2. Wij maken zelf ook documenten toegankelijk voor overheidsinstellingen waardoor we veel praktijk kennis bezitten.
 3. We zijn aangesloten bij DDAI, de branche organisatie voor digitale toegankelijkheid.
 4. Ook na de training kan je bij ons terecht voor je vragen.

Wat zijn toegankelijke PDF-bestanden en waarom zijn ze belangrijk?

Toegankelijke PDF-bestanden zijn PDF-bestanden die zijn ontworpen en geformatteerd om toegankelijk te zijn voor mensen met een handicap, zoals mensen met een visuele of cognitieve beperking. Deze bestanden worden op een manier opgesteld die het voor schermlezers, tekst-naar-spraakprogramma’s en andere hulpmiddelen voor mensen met een beperking gemakkelijker maakt om de inhoud van het document te begrijpen en te gebruiken.

Toegankelijke PDF-bestanden zijn belangrijk omdat ze ervoor zorgen dat de informatie en inhoud in het document voor iedereen toegankelijk is, ongeacht hun handicap. Dit is vooral belangrijk in situaties waarin de informatie in het document van cruciaal belang is, zoals bij overheidsdocumenten, medische rapporten en juridische documenten. Toegankelijke PDF-bestanden zorgen er ook voor dat organisaties voldoen aan wettelijke vereisten en standaarden voor toegankelijkheid, zoals de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) van de W3C, en dat ze een breder publiek kunnen bereiken.

Welke tools of software heb ik nodig om toegankelijke PDF-bestanden te maken?

 1. Adobe Indesign: Adobe Dit is een professionele softwaretoepassing die wordt gebruikt voor desktoppublishing. Het is ontwikkeld door Adobe en wordt vaak gebruikt voor het maken van tijdschriften, boeken, brochures, advertenties en andere soorten gedrukte of digitale publicaties.
 2. Adobe Acrobat Pro DC: Dit is een professionele software voor het maken, bewerken en beheren van PDF-bestanden. Het bevat functies voor het maken van toegankelijke PDF-bestanden, zoals het toevoegen van alternatieve tekst voor afbeeldingen en het verbeteren van de leesvolgorde van het document.
 3. Microsoft Word: Je kunt een Word-document converteren naar een toegankelijke PDF door gebruik te maken van de toegankelijkheidsopties in Word. Hiermee kun je bijvoorbeeld alternatieve tekst voor afbeeldingen en koppen toevoegen.
 4. PDF Accessibility Checker (PAC): Dit is een gratis tool waarmee je de toegankelijkheid van je PDF-bestanden kunt controleren en verbeteren. Het controleert onder andere of het document voldoet aan de WCAG-standaarden.

Welke specifieke elementen moeten worden opgenomen in een toegankelijk PDF-bestand?

Er zijn verschillende elementen die moeten worden opgenomen in een toegankelijk PDF-bestand om ervoor te zorgen dat het toegankelijk is voor mensen met een beperking. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Alternatieve tekst voor afbeeldingen: Dit is een korte beschrijving van de afbeelding die wordt gebruikt door schermlezers om de afbeelding aan gebruikers te beschrijven die deze niet kunnen zien.
 2. Leesvolgorde: De leesvolgorde van het document moet worden geoptimaliseerd, zodat de inhoud van het document in de juiste volgorde wordt voorgelezen door een schermlezer.
 3. Koppen: Koppen moeten worden gebruikt om de structuur van het document aan te geven en om de leesbaarheid te verbeteren.
 4. Alternatieve tekst voor links: Links moeten worden voorzien van alternatieve tekst om te beschrijven waar de link naartoe leidt.
 5. Kleurcontrast: Het kleurcontrast tussen tekst en achtergrond moet hoog genoeg zijn om de inhoud van het document gemakkelijker te lezen voor mensen met een visuele beperking.
 6. Taal: De taal van het document moet correct worden geïdentificeerd om ervoor te zorgen dat schermlezers de juiste uitspraak gebruiken.
 7. Formulieren: Formulieren moeten worden ontworpen en geformatteerd om toegankelijk te zijn voor mensen met een beperking, bijvoorbeeld door het toevoegen van labelteksten voor formuliervelden.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de elementen die moeten worden opgenomen in een toegankelijk PDF-bestand. Het is belangrijk om de richtlijnen voor toegankelijkheid te volgen, zoals de WCAG-standaarden, en het document te testen op toegankelijkheid om ervoor te zorgen dat het voor iedereen toegankelijk is.

Voor wie wij werken

Testimonials

Wat klanten
over ons zeggen.

Wij waren als de gemeente Den Haag, op zoek naar een bureau die ons in korte tijd kon helpen de vele PDF’s die op www.denhaag.nl staan toegankelijk te maken. Via een zoektocht op het internet kwamen wij uit bij ToegankelijkeContent.nl.

In onze gesprekken kwamen we er al snel achter dat we te maken hadden met een partij die veel verstand van zaken heeft op het gebied van de toegankelijkheidsrichtlijnen en vormgeving, waardoor zij de problemen bij de bron konden aanpakken.

De samenwerking met ToegankelijkeContent was zeer prettig. De service snel en kundig. Het persoonlijk contact was prima. Kees is prettig in de omgang en levert zeer snel goed werk af. Ook zegt hij duidelijk waar het op staat en geeft altijd advies dat goed is voor de klant.

ToegankelijkeContent beloofde dat zij de PDF documenten die wij hen opstuurden, in de afgesproken tijd konden controleren op toegankelijkheidsproblemen en in verbeterde versie retour konden doen – ze hebben woord gehouden.

Fernand van Olphen
Gemeente Den Haag

Omdat we veel voor de overheid werken, moeten de pdf’s die we maken toegankelijk zijn voor een zo breed mogelijk publiek. Omdat het niet altijd duidelijk is wat de toegankelijkheidseisen zijn en hoe je daaraan kunt voldoen, volgden we een training bij Toegankelijke Content. Na twee complete sessies online, een handig naslagwerk en werken aan de hand van onze eigen pdf’s hebben we nu goed grip op toegankelijkheid. De duidelijke uitleg, kennis van het onderwerp en vakkundigheid hebben ons precies geleerd wat we wilden en enthousiast gemaakt over het onderwerp.

Bas Brinkman
Idee aan Zee

ToegankelijkeContent heeft mij doeltreffend geholpen met alles wat ik wilde weten als vormgever van infographics op het gebied van het toegankelijk aanbieden van een PDF aan opdrachtgevers. Omdat een infographic wezenlijk anders is dan een rapport of brochure had ik nogal wat vragen over de werkwijze hiervoor. ToegankelijkeContent heeft mij eerst de algemene toegankelijkheidsstappen uitgelegd en daarna hebben we gekeken naar mijn werk en hoe ik deze stappen kan vertalen naar het toegankelijk aanbieden hiervan. Ik weet nu precies wat ik moet doen en waar ik op moet letten.

Het is prettig te weten dat je – ook nadat je de training gedaan hebt – nog iemand hebt op wie je eventueel kan terugvallen als je ergens niet uitkomt.

Kees van ToegankelijkeContent legt dingen geduldig en helder uit en luistert goed naar jouw probleem/vraag. Ik zou hem zeker aanbevelen bij andere vormgevers die met deze zelfde vraag zitten!

Imre van Buuren
Buro Marmelade

We zochten een bureau die voor ons een mooi vormgegeven interactieve pdf kon maken, die ook zou voldoen aan digitale toegankelijkheidseisen. Bij ToegankelijkeContent leken die twee aspecten goed samen te komen. Er werd helder gecommuniceerd over de mogelijkheden en onmogelijkheden en bij elke wijziging werd er geverifieerd of dit goed door ons begrepen was.
Dat was fijn samenwerken. Het eindresultaat is een mooi vormgegeven en duidelijke interactieve PDF, waarin twee functies die eerst gescheiden waren nu in één document zijn samengevoegd.

Rosanne Bobeldijk adviseur Toezicht Sociaal Domein

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Als grafische afdeling van de gemeente hebben wij de opdracht documenten die online gezet worden, toegankelijk te maken. Ondanks eerder gevolgde trainingen over het maken van toegankelijke documenten liepen wij bij deze complexe materie tegen een aantal lastige vragen op. In ons geval gaat dit voornamelijk om grafisch vormgegeven documenten met daarin afbeeldingen, illustraties, tabellen en grafieken.
Dankzij de jaren ervaring en het zelf dagelijks toepassen in de praktijk kon de trainer ons praktische oplossingen aanbieden op deze vragen. Het heeft ons ook geleerd anders naar een document te kijken. En zo weer een aantal onmogelijkheden, mogelijk gemaakt.
De pragmatische insteek en het enthousiasme van de trainer maakt hem een prettige sparringpartner voor de vragen waar wij tegen aan lopen bij het maken van een toegankelijk document.
Ik zou ToegankelijkeContent daardoor zeker aanbevelen als je op zoek bent naar een heldere en duidelijke uitleg over toegankelijkheid.

Monique Heemskerk Coördinator Vormgeving bij Multimedia

Gemeente Den Haag

De cursus verzorgd door Kees Gouwenleeuw van Toegangelijkecontent.nl is écht een aanrader.

De cursus: ‘Hoe maak ik digitaal toegankelijke InDesign bestanden en hoe exporteer en bewerk ik deze in Acrobat’? heb ik twee dagen, online, gevolgd.

Niet te langzaam, maar duidelijk en efficiënt. Ideaal om 1-op-1 te leren.
Omdat ‘wij DTP’ers’ vaak al jarenlange ervaring hebben is het fijn als je er vlot doorheen kan en lekker veel leert.
De tweede dag is bewust een weekje later, zodat je tijd hebt om te oefenen en vragen te verzamelen.
Later had ik nog wat gerichte vragen en ook dat was geen probleem om beantwoord te krijgen.

Annelies Vink Grafisch vormgever

Vink Grafische Vormgeving

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten werken en om volledig anoniem het gebruik van onze website te analyseren. Privacybeleid


  AanhefDhr.Mevr.

  Voorkeur afspraaktelefoone-mail


  U wilt graag meer weten over hoe wij u kunnen adviseren
  Advies ToegankelijkeContent.nl

   U wilt graag ToegankelijkeContent.nl testen?
   Test ToegankelijkeContent.nl
   Upload uw bestand bij voorkeur een pdf-bestand (maximaal 24 pagina's). Wij zullen uw bestand controleren aan de hand van de WCAG richtlijnen. U ontvangt van ons een rapport met bevindingen en verbeteringen.


    AanhefDhr.Mevr.

    Voorkeur afspraaktelefoone-mail


    U wilt graag meer weten over het toegankelijk maken van bestaande documenten.
    Bestaande documenten ToegankelijkeContent.nl
    Vul het onderstaande formulier in en wij reageren binnen 24 uur op uw bericht.


     AanhefDhr.Mevr.

     Voorkeur afspraaktelefoone-mail


     U wilt graag meer weten wat ToegankelijkeContent.nl voor u kan betekenen.
     Afspraak maken met ToegankelijkeContent.nl
     Vul het onderstaande formulier in en wij reageren binnen 24 uur op uw bericht.


      AanhefDhr.Mevr.

      Voorkeur afspraaktelefoone-mail


      U wilt graag meer weten over het toegankelijk vormgeven van publicaties.
      Toegankelijk vormgeven ToegankelijkeContent.nl
      Vul het onderstaande formulier in en wij reageren binnen 24 uur op uw bericht.


       AanhefDhr.Mevr.

       Voorkeur afspraaktelefoone-mail


       U wilt graag meer weten over onze trainingen toegankelijk vormgeven.
       Training toegankelijk vormgeven ToegankelijkeContent.nl
       Vul het onderstaande formulier in en wij reageren binnen 24 uur op uw bericht.